Veelgestelde vragen

Hoe edelstenen reinigen, ontladen en opladen?
Edelstenen zijn op allerlei manieren te reinigen. Kwartssoorten kan je vaak even afspoelen met water. Niet alle kristallen kunnen echter goed tegen water. Aan te raden is om ze regelmatig in een schaaltje met Hematiet en Bergkristal steentjes te leggen. Hematiet zorgt voor ontlading van alle opgedane energie, terwijl de Bergkristal de steen voorziet van nieuwe schone energie. Is het volle maan? Leg ze dan een nachtje op de vensterbank om ze op te laden. Ook kan je een Seleniet schaal of plaat gebruiken om je edelstenen op te laden.

Wanneer edelstenen opladen?
Dit zal per kristal en persoon verschillen. Mijn advies is om hierbij je eigen gevoel te volgen. Gebruik je stenen puur voor decoratie in huis? Dan zullen deze minder snel gereinigd hoeven te worden dan stenen welke je elke dag bij je draagt. Draag je een kristal vaak met je mee? Reinig deze dan ongeveer eens per week. Gebruik je de kristallen minder vaak? Dan is 1x per maand al gauw voldoende. Nogmaals, volg je eigen gevoel.

Wat doet een edelsteen?
Edelstenen hebben allemaal hun eigen energievibratie. Dit komt doordat elk kristal een eigen structuur heeft, welke ontstaat in verschillende omstandigheden. Denk daarbij aan de  Temperatuur, Druk, Vochtigheid, Tijdsduur etc. De energieën van kristallen hebben weer invloed op onze persoonlijke energie, zo kan het voorkomen dat een kristal een positieve invloed heeft op een bepaalde klacht. 

Welke edelsteen past bij mij?
Kijk eens naar wat jij nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld stress? Neem dan niet ‘random’ een kristal welke staat voor ontspanning, maar kijk eerst welk deel in jezelf uit balans is. Misschien mag jij je eigenwaarde of zelfvertrouwen vergroten om zo de stress te verminderen. Dan kan je edelstenen kiezen welke inwerken op je Hartchakra. Ben jij hooggevoelig? Dan kan je het beste beginnen met kristallen die niet ’te’ krachtig zijn, om dit in verloop van tijd op te bouwen.

Is edelsteenwater gezond?
Het is sterk afgeraden om edelstenen direct in het water te leggen. Soms lijken kwartssoorten erg geschikt voor edelsteen(drink)water. Maar je weet nooit hoe deze kristallen zijn schoongemaakt en gepolijst. Vaak wordt er in dit proces namelijk veel gebruik gemaakt van chemicaliën en polijstpoeder. Dit zijn giftige stoffen die zich in de microscopische natuurlijke breukjes van de steen vestigen. Leg je het kristal vervolgens in het water? Dan kunnen deze giftige stoffen weer vrij komen. Verder zijn er ook ijzerhoudende en giftige mineralen zoals Tijgeroog en Malachiet, dit wil je niet in je water hebben.
Tip: Wil je toch edelsteenwater maken? Gebruik dan een indirecte methode, door je edelstenen in een glazenbuisje te doen en dit buisje in je water te zetten. 

Welke edelstenen in de slaapkamer?
Voor een fijne nachtrust zijn de volgende edelstenen aan te raden: Seleniet, Lapis Lazuli, Gouden driehoek (Amethist, Bergkristal en Rozenkwarts), Celestien en Himalaya zout (bijvoorbeeld in de vorm van een lamp). Het belangrijkste is om je eigen gevoel te volgen.